by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Μοιραστείτε
by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Μοιραστείτε
Του Νίκου Ζάρδα
Η Φωτεινή Τρυφεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1995. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής θεωρίας, κλασικής και ηλεκτρικής κιθάρας, καθώς και κλασικού πιάνου σε πολλά ωδεία της Αθήνας.
Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. με ειδίκευση στην Εθνομουσικολογία και την Πολιτισμική Ανθρωπολογία. Παράλληλα. παρακολούθησε το Τμήμα Ηλεκτρονικής Μουσικής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας στο Ωδείο Αθηνών.
Το 2020 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Music and Media Technologies”, στο πανεπιστήμιο Trinity στο Δουβλίνο, όπου δούλεψε, μεταξύ άλλων, πλάι στους συνθέτες Ann Cleare και Enda Bates.
Από το 2020 είναι μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ).
Η μουσική της Φωτεινής συχνά συνδυάζει «μη-τυπικά» μουσικά αντικείμενα (found sounds), ηχοτοπία, ηλεκτρονικούς ήχους και φυσικά όργανα. Ενδιαφέρεται για την εξερεύνηση των ηχητικών δυνατοτήτων των φυσικών οργάνων, για τις σχέσεις μεταξύ της μουσικής και της γλώσσας, μεταξύ ηχητικών και οπτικών ερεθισμάτων, την αλληλεπίδραση μεταξύ ήχου και χώρου, και, για τους μη-τυπικούς χώρους της επιτέλεσης της μουσικής. Ακόμα, ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ συνθέτριας, τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης (AI), επιτέλεσης, χώρου, κοινού και της μεταξύ τους διάδρασης, διερευνώντας τα όρια των εννοιών αυτών και της μεταξύ τους συνύπαρξης.
Έργα της έχουν παρουσιαστεί τόσο σε εγχώρια όσο και σε διεθνή φεστιβάλ και χώρους όπως το ‘Κοινωνώ Art Gathering’, οι ‘Ημέρες Ηλεκτροακουστικής Μουσικής’, το ‘Musa Hellenica’, η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το ΕΜΣΤ, το National Sawdust και το Rockefeller Center [‘Archive of Desire’ a C.P. Cavafy festival by Onassis Foundation USA] στη Νέα Υόρκη, το Technopolis 20 (Κύπρος), το Studio Loos (Ολλανδία), το Goethe-Institut Bukarest (Ρουμανία), το H95 Raum für Kultur (Ελβετία), και το Kollektiv3:6Koeln (Γερμανία), και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης μουσικής σκηνής (Jeff Zeigler [Kronos Quartet], Lucy DheGrae, Miranda Cuckson, Brandon Patrick George, Eric Umble, Blair McMiller, Duo Vocialo, Pythia Trio κ.α.)
H Δανάη Στεφάνου φτιάχνει αυτοσχέδιους ήχους και κείμενα. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου συντονίζει, μεταξύ άλλων, τα Σύνολα Πειραματικής και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (σ.π.Α.Μ.*), τις διαθεματικές ερευνητικές πρωτοβουλίες Critical […]