by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Μοιραστείτε
by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Μοιραστείτε
Η Ρωξάνη Χατζηδημητρίου (1992) είναι Ελληνίδα συνθέτρια. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερα από πενήντα έργα για ορχήστρα, μουσικά σύνολα, ηλεκτροακουστική μουσική και μουσική για κινηματογράφο, θέατρο και σύγχρονο χορό. Στις συνθέσεις της διακρίνεται ο συγκερασμός διαφορετικών μουσικών στυλ. Στα συναυλιακά της έργα διερευνά τον δημιουργικό ρόλο του ηχοχρώματος, καθώς και τον συνδυασμό της τροπικότητας/τονικότητας με σύγχρονες εκτεταμένες τεχνικές. Ενδιαφέρεται, επίσης, για τους τρόπους με τους οποίους τα ακουστικά όργανα μπορούν να ακούγονται σαν ηλεκτρονικά και το πώς οι δύο ηχητικοί κόσμοι θα μπορούσαν να συνδυαστούν. Οι αυτοσχεδιαστικές προσεγγίσεις, δε, που θα μπορούσαν να αντανακλούν και να ξετυλίγουν τα πιο διαισθητικά μέρη της ανθρώπινης ψυχής αποτελούν μεγάλο μέρος της συνθετικής της διαδικασίας.
Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, όπου σπούδασε Θεωρία της Μουσικής, Αρμονία και Πιάνο, για την εκτέλεση του οποίου, το 2013, της απονεμήθηκε δίπλωμα. Κατέχει πτυχίο στις Εφαρμοσμένες Μουσικές Σπουδές από το Τμήμα Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2011-2015). Συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου σπούδασε Σύνθεση για κινηματογράφο, θέατρο και παραστατικές τέχνες σε μεταπτυχιακό επίπεδο (2015-2017). Επίσης, ολοκλήρωσε με διάκριση το μεταπτυχιακό της πρόγραμμα στη Μουσική Σύνθεση, στο Royal Holloway University of London (2016-2017) υπό την επίβλεψη του Mark Bowden. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύνθεσης με τη Λίνα Τόνια και μαθήματα τζαζ πιάνου και ενορχήστρωσης με τους Σταύρο Λάντσια και Γρηγόρη Σημαδόπουλο.
Έχει συμμετάσχει στο εργαστήριο σύνθεσης “music for stage”, στο Μουσικό Χωριό (Αύγουστος 2019), με τους συνθέτες Περικλή Λιακάκη και Νίκο Κυπουργό, καθώς και στο εργαστήριο σύνθεσης, στο Festival Mixtur, με τους συνθέτες Michael Obst και Stefano Gervasoni (Απρίλιος 2019). Εξάλλου, έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο εργαστήριο σύνθεσης ορχηστρικών έργων νέων συνθετών και μαέστρων από τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (Νοέμβριος 2018). Έχει παρουσιάσει το ορχηστρικό της έργο με τίτλο Zero Star Cognac, στο BSO Composer’s Day 2019, με επικεφαλής τη συνθέτρια Sally Beamish, στο Bournemouth της Αγγλίας (Μάρτιος). Το ορχηστρικό της έργο ηχογραφήθηκε επίσης από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο τη Ζωή Ζενιώδη (Ιανουάριος, 2019). Τη διετία 2017-2018 παρακολούθησε πολλές διαλέξεις και σεμινάρια σύνθεσης στο Λονδίνο (Edmund Finnis, Marco Stroppa, Jonathan Cole, Vasco Hexel, Errollyn Wallen, Michael Finnissy, Orlando Garcia, Aaron Holloway και Harry Gregson Williams).
Η Χατζηδημητρίου συμμετείχε, επίσης, στο Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (Μάιος 2022), όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο της Aliferous για σόλο φλάουτο. Επιλέχθηκε, δε, να συμμετάσχει ως συνθέτρια στην Lamp Composition Academy στο Lunenburg της Νέας Σκωτίας (Καναδάς, Ιούνιος 2023), όπου παρακολούθησε διαλέξεις από τους Ana Sokolovic, Philippe Leroux και Dinuk Wijeratne. Το έργο της Impulse, για τρία μπάσα κλαρινέτα και κρουστά, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην τελική συναυλία της Ακαδημίας.
Τον Οκτώβριο του 2011, έλαβε το Δεύτερο Βραβείο για το έργο της As much as you can, για χορωδία, στον Εθνικό Διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε το North College of Greece. Τον Ιούλιο του 2016, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στον τελικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης ‘Antonin Dvorzac’, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα (Ιούλιος, 2016). Έχει, επίσης, επιλεγεί στους δώδεκα φιναλίστ συνθέτες, μεταξύ εκατόν πανηντατεσσάρων συμμετεχόντων, στον τελικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Μουσικής για ταινίες κινουμένων σχεδίων που διοργανώθηκε από το Μέγαρο Μουσικής.
Η μουσική της για το animation Το φύλλο της λεύκας, της Ειρήνης Βιανέλλη, προβλήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 17 Μαΐου του 2017. Τον Ιούλιο του 2019, έλαβε το Πρώτο Βραβείο για το έργο της Alive, για πιάνο, βιολοντσέλο και βιολί, στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης, στο ACT στη Θεσσαλονίκη. Τον Οκτώβριο του 2019, η ταινία So what?, της Δήμητρας Μαργαριτίδου, στην οποία συνέθεσε το πρωτότυπο soundtrack, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μαραθώνα της Αθήνας.
Η Ρωξάνη ζει πλέον στην Αθήνα, όπου διδάσκει μουσική σε Ωδεία και συνεργάζεται ως συνθέτρια με σύνολα καθώς και με καλλιτέχνες στον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και του χορού. Τον Ιανουάριο του 2021 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της Chronographies, με εννέα συνθέσεις της που είναι επηρεασμένες από τη συνέργεια διαφορετικών μορφών τέχνης όπως ο σύγχρονος χορός και η κινούμενη εικόνα.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://roxanichatzidimitriou.com
H Δανάη Στεφάνου φτιάχνει αυτοσχέδιους ήχους και κείμενα. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου συντονίζει, μεταξύ άλλων, τα Σύνολα Πειραματικής και Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής (σ.π.Α.Μ.*), τις διαθεματικές ερευνητικές πρωτοβουλίες Critical […]