by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Μοιραστείτε

by Αλέξανδρος Καψοκαβάδης

Μοιραστείτε

Της Σταυρούλας Δημητρακοπούλου

 

Η Σοφία Αβραμίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988.

Άρχισε τις μουσικές σπουδές σε ηλικία 5 ετών. Σπούδασε πιάνο, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη, και συνέχισε με τα ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα) και μαθήματα κλασικής κιθάρας.

Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης και εισήχθη, το 2006, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., ενώ το 2009, εισήχθη στο Τμήμα Σύνθεσης, από το οποίο αποφοίτησε τον Ιούλιο του 2014 (BA & MA),έχοντας λάβει την υψηλότερη διάκριση στην τάξη του καθηγητή Χρήστου Σαμαρά, καθώς και την υποτροφία αριστείας του Τελλογλείου Ιδρύματος.

Το 2016, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης, λαμβάνοντας το δίπλωμα Σύνθεσης με βαθμό άριστα και τιμητική διάκριση στην τάξη του καθηγητή Ivan Fedele.

Από το 2017, παρακολούθησε μαθήματα Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Σύνθεσης, στο Conservatoire à Rayonnement Régional de Boulogne-Billancourt, στο Παρίσι.Επιλέχθηκε, δε, από το IRCAM για την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος ‘Cursus de Composition et d’Informatique Musicale’, από το οποίο αποφοίτησε (πρόγραμμα Σύνθεσης και Μουσικής Επιστήμης Υπολογιστών) το 2020.

Παράλληλα με τις κλασικές της σπουδές, ασχολήθηκε εκτενέστερα με τη μουσική παράδοση και τον αυτοσχεδιασμό. Συγκεκριμένα, έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού, ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, βυζαντινής μουσικής, ουτιού και νέυ.

Επιλέχθηκε και συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια masterclasses σύνθεσης και πιάνου με τους Beat Furrer, Phillipe Manoury, Maurizio Pollini, Francesco Filidei, ean-Luc Hervé, Yan Maresz, Franck Bedrossian, Mauro Lanza, Dmitri Kurljandski, Γιώργο Απέργη, Θεόδωρο Αντωνίου, Γιώργο Χατζηνίκο, κ.ά.

Τα έργα της έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία).

Συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και την Αμερική, κάποιες από τις οποίες στη Βενετία, τη Ρώμη, τη Βοστώνη, τη Ραβέννα, το Παρίσι, κ.α.

Η ενασχόλησή της με το τραγούδι, ως ερμηνεύτρια, ξεκίνησε επίσης σε μικρή ηλικία.

Μετρά, στη διαδρομή, της πολλές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Έχει συμπράξει με πολλά μουσικά σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Raanana του Ισραήλ) και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Ηλίας Λιούγκος, Γιώργος Σταυριανός, Αντώνης Καλογιάννης, Νίκος Παπαδογιώργος, Κατερίνα Γίμα, Σάκης Κοντονικόλας, Σοφία Βόσσου, Ορφέας Περίδης, Μανώλης Ρασούλης, Dulce Pontes, Milva, κ.ά.).

 

Εργογραφία (ενδεικτική):

Μουσική Δωματίου

  • REM (2015) – Για δώδεκα όργανα
  • VoCx (2015) – Για μπαγιάν και κλαρινέτο
  • Chronofonia (2016) – Για δώδεκα όργανα
  • An absurd reasoning (2017) – Για βιολί, τσέλο και πιάνο
  • ”Rodi rodi, morsicchia! La casina chi rosicchia?” (2018) – Για ορχήστρα δωματίου
  • Metallages (2020) – Για εννιά όργανα

Για κουαρτέτο εγχόρδων

  • Quartet I (2012)
  • Don’t even think about knocking (2016)

Για σόλο όργανο

  • Alternanze (2012) – Για βιμπράφωνο
  • Scène Sixième (2014) – Για φλάουτο
  • Odes-a story of a crime (2015) – Για άρπα

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://brahms.ircam.fr/en/sofia-avramidou

 

Σχετικές καταχωρήσεις